środa, 2 marca 2011

Zdrowe odżywianie - jakie?

Nie najlepszy model konsumpcji, czyli nasza dieta jest jedną z głównych przyczyn (po puszczaniu dymka) powstawania chorób. Tak więc jak należy odżywiać, aby chronić się przed nimi?
- Jadać dużo więcej pokarmów bogatych w błonnik. W szczególności takiej, jak: całe niełuskane ziarno zbóż, przeróżne nasiona, warzywa i owoce. To bardzo ważny składnik diety. Błonnik "wypycha" z jelit szkodliwe, pronowotworowe substancje, przyczynia się do łatwego przechodzenia składników pokarmowych przez jelita, co staje się powodem, że minimalizuje się czas kontaktu szkodliwych produktów rozpadu ze kosmkami jelitowymi. O tym musi pamiętać każdy, kto chce stosować zdrowe odżywianie i dopasowane diety. To może powodować istotne zagrożenia zdrowotne.
- Należy jadać więcej pokarmu z dużą zawartością witamin, a szczególnie witaminy A, C, E i z grupy B. To wszakże też zdrowa żywność i dieta jej wymaga. Zdrowe odżywianie wymaga brania tego pod uwagę na te czynniki.
- Zdrowe odżywianie to spożywanie także takich warzyw jak: marchew, pomidory, szpinak, jarmuż, sałata liściasta, natka pietruszki, szczypior, koperek, czyli jarzyny żółtopomarańczowe i (ciemno) zielone. Dodatkowo, zawierają dużo witaminy A: tran, rybie wątróbki, oraz inne ich podroby. To także może być zdrowa żywność.
- Trzeba spożywać więcej określanej jako żywność ekologiczna i zdrowa żywność, czyli pozbawionej chemicznych dodatków, barwników i produkowanych organicznymi sposobami.
- Koniecznie staraj się dostarczać do organizmu składników mających w składzie dużo witaminy C. Tego wymaga zdrowy styl życia. Bogate w tę witaminę są jarzyny głównie cytrusy, papryka, natka pietruszki.
- Zdrowe odżywianie to przede wszystkim zdrowa żywność. Należy jadać dużo warzyw, potrzebuje tego każda dieta. Zdrowa żywność to także: dobrze znany kalafior, fasolka, włoska kapusta, czy tzw. ?modra? - w formie surówek i kiszonek.
- Nie bój się tłuszczy! One są konieczne dla organizmu. Najgorsze tłuszcze to przede wszystkim te z supermarketu ? oleje roślinne i niezdrowe tłuszcze domieszkowane do masła i stosowane w wytwarzaniu margaryny i masła roślinnego. Zdrowy styl życia to nie z tymi produktami. Dieta bogata w w.w składniki służy powstawaniu m.in. miażdżycy, raka piersi, jelita grubego i prostaty. Nade wszystko należy unikać smażenia i pieczenia na olejach z supermarketu. Dobra dieta to wszak podstawa zdrowia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz